Installatie en gebruik ZOOM

Wat is Zoom?

Zoom is een Cloud dienst waarmee je een virtuele bijeenkomst mee kunt houden. Alsof je met elkaar aan een grote tafel zit, maar dan via het internet. Je moet wel minstens een microfoon en luidspreker hebben aangesloten op je PC en eventueel voor video een webcam. Bij een laptop is dit doorgaans al het geval, net als op je mobiele telefoon.

Op 4 april 2020 heeft zoom een update in hun beveiliging systeem doorgevoerd waardoor het voor “ongenode gasten” moeilijker is om in te breken op een georganiseerde zoom meeting.

Grootste verschil is dat er nu voor iedere zoombijeenkomst een wachtkamer is voordat je wordt toegelaten. Eventueel kan er ook een wachtwoord nodig zijn. De organisator van de bijeenkomst dient dan dat wachtwoord beschikbaar te stellen tezamen met de inlogcode zoals die al gebruikelijk was.

Je kunt op twee manieren inloggen om deel te nemen.

Methode 1: 
Je hebt van de organisator een uitnodiging met een weblink gekregen. Het eventuele wachtwoord van de meeting is al in deze link opgenomen. Als je nu op deze link klikt dan opent die zich in je webbrowser.

Je geeft nu aan dat je zoom wilt gebruiken door er op te klikken (het wordt dan blauw).
Vervolgens opent de zoom applicatie zich, afhankelijk van de instelling van de organisator kun je het beeld krijgen dat de organisator nog niet is ingelogd en dat je moet wachten totdat de “host” is ingelogd. Even geduld dus.  Als de “host” je toegelaten heeft kan de zoom beginnen!

Methode 2:
Je hebt van de organisator van de meeting een uitnodiging gekregen met de inlogcode en het benodigde wachtwoord van de meeting. Start dan de zoom applicatie op je pc, tablet, smartphone  op, vul de meetingcode in en vervolgens het wachtwoord zodra daar om wordt gevraagd. Vervolgens kun je net als in methode 1 de melding krijgen dat de “host” nog niet is ingelogd en je moet wachten en ook hier weer mogelijk de melding dat de “host” je moet toelaten.

Download en installeer de Zoom Cloud Meetings app/programma

Ter voorbereiding van de bijeenkomst moet je een gratis stukje software installeren. Dit moet je installeren op het apparaat dat je wilt gebruiken. Kies zelf het apparaat wat je het prettigst vindt. Mocht je het vervelend vinden om de camera aan te zetten, of je hebt geen (web) camera. Geen probleem, het werkt ook zonder (web)camera en je kunt de camera ook uitzetten.

Afhankelijk van je apparaat gaat de installatie als volgt:

Windows of Linux Computer:

Ga naar de download pagina van Zoom:  https://zoom.us/download
1. Download Zoom Client for Meetings (dat is de bovenste in een rij van mogelijke downloads)
2. Installeer het op je computer.

Android telefoon of tablet:
Voor je Android telefoon of tablet ga je naar de Google Play Store, zoek hier naar zoom cloud meetings app en installeer deze.

iOS, iPhone of iPad:
Ga naar de App Store en zoek naar de app Zoom Cloud Meetings. Download en installeer deze.

Gebruik van de “knoppen” in je scherm

Onderaan het venster van Zoom vind je een balk:

Als je je microfoon wil aan- of uitschakelen, klik allereerst op Mute. Als je niet zichtbaar wil zijn klik op Stop Video. Links onderaan zit een microfoon en camera icoontje. Er staat een streep door deze knoppen als je niet hoorbaar en/of zichtbaar bent. Wil je wel weer zichtbaar of hoorbaar zijn klik er opnieuw op. Met deze knoppen kun je ook je audio en video instellingen aanpassen, andere luidspreker, microfoon of webcam kiezen, indien gewenst.

Wil je communiceren met tekst klik op Chat (midden onderaan) en typ je bericht aan iedereen of een specifiek persoon; tekst verzenden met de Entertoets.

Rechts bovenaan kun je kiezen voor alleen de spreker in beeld (Speakerview) of iedereen in beeld via kleine schermpjes (Gallery)

De communicatie beëindigen gaat met Leave Meeting.